Jeg har ikke fundet mange bøger på dansk om fremtidsteknologi for børn, men er dog alligevel faldet over en enkelt, som jeg vil nævne her. Den er ikke ny, og kan sikkert lånes på de fleste biblioteker, men formodentlig ikke købes i boghandlere mere.
Kunstig Intelligens og Robotter
David Jefferis, Bogfabrikken Fakta, 2000
I indledningen står der blandt andet:
Kunstig intelligens (eller AI, fra engelsk ‘Artificial Intelligence’) er allerede hos os, i hvert fald i enkle former. Bilfabrikkerne bygger nu biler med computere, som kan forstå chaufførens kørevaner. Morderne fly har computere, som overvåger flyvningen og hjælper piloten med at styre maskinen.
I denne bog kan du se nærmere på fortiden, nutiden og fremtiden for kunstig intelligens og robotter. Der er mange forandringer på vej. I fremtiden kan tænkende maskiner måske forbedre vores levestandard.
Indhold
Bogen er rigt illustreret med billeder og forskellige billedtekster og faktabokse. Det koster lidt af overblikket, men vil muligvis tiltrække nogen læsere, og illustrationerne kan være velegnede, hvis man læser bogen op, da det inspirerer til at pege og tale om billederene.
Bogen er delt i fire dele. En række kapitler der beskriver fortiden, hvordan vi er nået der til, hvor vi er med computere, AI og robotter. Udviklingen af chips, forskning i AI, og hvordan vi giver robotter ‘sanser’.
Derefter følger en række kapitler der fortæller lidt om, hvor computere og robotter anvendes idag, f.eks. i fabrikker i, i fly og i f.eks. rumsonder, samt ikke mindst i underholdningsindustrien.
Den sidste del af bogen, der den mest interessante, synes jeg, fokuserer på fremtiden, og den anvendelse af kunstig intelligens, vi kan forvente fremad. Her har forfatteren valgt at fokuser på følgende elementer:
At indlæring af fremtidens kunstige intelligens ikke vil være i form af mange detaljerede regler, der beskrive, hvad der er den korrekte opførsel i en bestemt situation, men snarer en kunstig intelligens der baserer sig på læring. At den selv lære, hvad der er rigtigt, godt nok udfra feedback fra mennesker, men alligevel at den er selvlære.
At de nyere kunstig intelligens anvender neurale netværk, vil simulere den måde vores egen hjerne virker på i form af signaler og neuroner. Med et neuralt netvær simulere man disse neuroer og beskederne mellem dem. Og denne teknik kan anvendes til selvlærende kunstig intelligens.
At robotter med kunstig intelligens som interagere med mennesker f.eks. i form af robot kæledyr eller robotter i hjemmehjælpen, er det man vil se i fremtiden.
At vi i fremtiden måske vil smelte sammen med computerne, og at der bliver forsket i sammenkobling mellem hjerneceller og computerchips. Når det er muligt ,vil det i princippet være muligt at kontrollere en robot med tanker, og omvendt at sende signaler til hjernen fra ‘sanserne’ hos en robot. En spændende udvikling, som der kommer et senere indlæg om.
Målgruppe
Bogen egner sig til højtlæsning og samtaler med børn fra 7 til 12, de største i denne aldersgruppe vil selv kunne læse dele af bogen, og de mange billeder gør bogen mere tiltalende for denne gruppe.
Jeg har anmeldt andre bøger om fremtidsteknologi for unge her.
Ovenstående er faglitteratur, men enkelte bøger behandler emnerne i en skønlitterær kontekst. Se mine udgivelser.
Lukket for kommentarer.